به وبسایت برنج هاشمی خوش اومدی💚🍀

سرور مجازی (VPS) چیست؟ معرفی کامل با مثال، کاربرد و مزایا

سرور مجازی (VPS) حکایت اجاره یک واحد اختصاصی از برج است که از تمام امکانات واحدتان می‌توانید به‌طور اختصاصی و بدون اشتراک با سایر همسایه‌ها استفاده کنید. در این مطلب، به‌طور کامل و دقیق بررسی خواهیم کرد سرور مجازی چیست، چه کاربردی دارد و برای چه کسب‌وکارهایی ضروری است.

سرور مجازی چیست؟

VPS یا Virtual Private Server، یک سرویس میزبانی پیشرفته است که با بهره‌گیری از تکنولوژی مجازی‌سازی (Virtualization)، منابع اختصاصی مانند CPU، RAM و فضای ذخیره‌سازی را در محیطی مستقل در اختیار شما قرار می‌دهد. این منابع از یک سرور فیزیکی قدرتمند تأمین می‌شوند که به‌صورت هم‌زمان بین چند کاربر تقسیم شده است، اما هر VPS به‌صورت کاملا ایزوله و مستقل عمل می‌کند؛ طوری که انگار یک سرور اختصاصی در اختیار دارید. به بیان ساده‌تر، با خرید سرور مجازی ، امکانات یک سرور اختصاصی را با هزینه مقرون‌به‌صرفه‌تر دراختیار خواهید داشت.

مهم‌ترین ویژگی سرور مجازی چیست؟

اکنون فهمیدیم Vps مخفف چیست. حالا فرض کنید یک ساختمان بزرگ را با چند نفر شریک هستید، اما هر واحد کاملا از لحاظ امکانات و درب وجود کاملا جداست و مزاحمتی ندارید. این دقیقا کاری است که VPS برای شما در دنیای دیجیتال انجام می‌دهد؛ قدرت یک سرور اختصاصی را با هزینه‌ای به‌صرفه‌تر دراختیارتان قرار می‌دهد. در ادامه، نگاهی به مهم‌ترین ویژگی‌های سرور مجازی خواهیم داشت:

منابع اختصاصی (Dedicated Resources)

رم، پردازنده و فضای ذخیره‌سازی مخصوص شماست. حتی اگر بقیه کاربران سرور در حال استفاده سنگین باشند، شما افت سرعت نخواهید داشت.

دسترسی Root و کنترل کامل

با دسترسی کامل به سیستم‌عامل، می‌توانید هر چیزی را نصب، حذف یا تنظیم کنید؛ از اجرای برنامه‌های اختصاصی گرفته تا کانفیگ سطح بالا.

مقیاس‌پذیری آسان (Scalability)

هر زمان که بخواهید با چند کلیک می‌توانید منابع سرورتان را بدون نیاز به قطعی یا توقف فعالیت افزایش یا کاهش دهید.

امنیت بالاتر

در مقایسه با هاست اشتراکی، VPS ساختار ایزوله‌تری دارد. یعنی مشکلات یک کاربر، به دیگری سرایت نمی‌کند و اطلاعات شما امن‌تر می‌مانند.

پایداری و آپ‌تایم بالا

به لطف تخصیص منابع مشخص، سرور مجازی ثبات بیشتری دارد و سایت یا اپلیکیشن شما را در اکثر مواقع آنلاین نگه می‌دارد.

قابلیت انتخاب سیستم‌عامل

ویندوز یا لینوکس؟ تصمیم با شماست! بر اساس نیاز پروژه‌تان، هر سیستم‌عاملی را روی سرور مجازی‌تان نصب کنید.

نحوه کار سرور مجازی چگونه است؟

VPS یا سرور مجازی اختصاصی، در ظاهر شبیه یک سرور فیزیکی بوده اما روی یک سرور واقعی بزرگ‌تر با استفاده از تکنولوژی مجازی‌سازی ساخته شده است؛ یعنی یک سرور فیزیکی به چند سرور مجازی تقسیم می‌شود که هر کدام به شکل مستقل عمل می‌کنند.

شرکت میزبان از تکنولوژی مجازی‌سازی (مثل Hypervisor) استفاده می‌کند تا یک لایه مجازی روی سیستم‌عامل اصلی سرور نصب کند. این لایه سرور را به چند «پارتیشن» مجزا تقسیم می‌کند. هر کاربر می‌تواند سیستم‌عامل و نرم‌افزار دلخواه خودش را روی پارتیشن مخصوص به خودش نصب کند؛ بنابراین VPS هم مجازی است (چون روی یک سرور فیزیکی ساخته شده) و هم اختصاصی (چون کاملا از سایر کاربران جداست). دقیقا مشابه زمانی که روی کامپیوتر خودتان چند سیستم‌عامل نصب می‌کنید و بین آن‌ها سوئیچ می‌کنید، بدون اینکه نیاز به ری‌استارت داشته باشید.

با استفاده از VPS، سایت شما در یک محیط کاملا ایزوله و امن اجرا می‌شود. منابعی مثل رم، فضای دیسک و CPU به‌صورت تضمینی در اختیار شما قرار می‌گیرند و نیازی نیست آن‌ها را با کسی به اشتراک بگذارید.

کاربرد سرور مجازی چیست؟

برخلاف هاست اشتراکی که مثل زندگی در یک اتاق خوابگاه شلوغ است و منابع شما با بقیه به اشتراک گذاشته می‌شود، با VPS، منابعی مانند RAM، CPU و فضای ذخیره‌سازی به‌طور کامل به شما اختصاص داده می‌شوند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین کاربردهای VPS اشاره می‌کنیم:

  • توسعه و تست نرم‌افزار و اپلیکیشن
  • راه‌اندازی ربات و اپلیکیشن‌های تحت وب
  • نصب نرم‌افزارهای دلخواه و دسترسی روت
  • میزبانی سرویس‌های ابری و اپلیکیشن‌های خاص
  • میزبانی وب‌سایت‌های پربازدید و فروشگاه‌های آنلاین
  • دور زدن تحریم‌های آی‌پی و اتصال به لوکیشن‌های خاص
  • استفاده به عنوان سرور ترید برای ورود به بازارهای معاملاتی جهانی

مزایا و معایب سرور مجازی چیست؟

VPS مثل یک خودروی شخصی است که به‌طور کامل دراختیار شماست. البته این مدل میزبانی نیز مانند هر نوع سرور دیگر مزایا و معایبی دارد:

مزایای سرور مجازی

با نگاهی به ویژگی‌های سرور مجازی، متوجه می‌شویم که در مقایسه با سرور اشتراکی، با سرور مجازی فرمانروای مطلق سرور خواهید بود. از جمله مهم‌ترین مزیت سرور مجازی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • منابع سرور مجازی مانند RAM و CPU دراختیار شماست؛ درنتیجه پایداری و سرعت بالاتری را تجربه خواهید کرد.
  • نگرانی بابت نوسان منابع نخواهید داشت. حافظه و قدرت پردازش سرور مجازی به دلیل مصرف سایر کاربران کم یا زیاد نمی‌شود.
  • درصوتی‌که بقیه کاربران سرور شاهد ترافیک سنگین باشند، روی منابع و سایت شما خللی وارد نخواهد شد.
  • کنترل کامل و دسترسی روت سرور دستتان است؛ درنتیجه هر نوع نرم‌افزاری را می‌توانید روی آن نصب کنید.
  • فایل و دیتابیس‌های شما از دسترسی سایر کاربران مخفی بوده و امنیت اطلاعاتتان تضمین شده است.
  • هر زمان می‌توانید به‌راحتی منابع سرور مجازی خود را افزایش یا کاهش دهید.

معایب سرور مجازی

البته باوجود تمام مزایای سرور مجازی، چالش‌ها و محدودیت‌هایی نیز وجود دارد که باید آن‌ها را درنظر بگیرید:

  • درصورت انجام نادرست تنظیمات سرور، ریسک امنیتی گردن خودتان خواهد بود.
  • نیاز به دانش فنی نسبی دارد. به عبارتی، آچار و پیچ گوشتی دست خودتان است.
  • با توجه به منابع اختصاصی، در مقایسه با هاست اشتراکی هزینه بیشتری را به ازای مصرف منابع پرداخت خواهید کرد.

انواع VPS چیست؟ براساس ۴ دسته‌بندی مهم

تا این قسمت پاسخ این سوال که «vps چیست و به چه دردی میخوره؟» را بررسی کردیم. وقتی پای خرید vps به میان می‌اید، یکی از سوالاتی که باید بپرسید این است که دقیقا چه نوع VPS نیاز دارید. دقیقا مانند انتخاب ماشین که در انواع مدل‌های مختلف موجود است. سرورهای مجازی (VPS) انواع مختلفی دارند که هرکدام برای هدف خاصی طراحی شدند. تفاوت آن‌ها در سیستم‌عامل، تکنولوژی مجازی‌سازی، موقعیت جغرافیایی و نحوه مدیریت سرور است.

انواع VPS براساس سیستم‌عامل

یکی از اولین دسته‌بندی‌ها در انتخاب سرور مجازی، نوع سیستم‌عاملی است که روی آن نصب می‌شود. باتوجه به تخصص یا نیاز نرم‌افزاری‌تان، می‌توانید بین VPS لینوکس یا VPS ویندوز یکی را انتخاب کنید.

VPS لینوکس

مناسب برای برنامه‌نویس‌ها، توسعه‌دهنده‌ها، مدیران سایت‌های وردپرسی یا کسانی است که با زبان‌هایی مثل PHP، Node.js، Python و ابزارهای اوپن‌سورس کار می‌کنند.

VPS ویندوز

برای کسانی که با نرم‌افزارهای ویندوزی، ریموت دسکتاپ، ربات‌های ترید یا اپلیکیشن‌های مبتنی بر .NET کار می‌کنند، VPS ویندوز انتخاب هوشمندانه‌ای است.

VPS بر اساس نوع مجازی‌سازی

نوع تکنولوژی مجازی‌سازی، به‌طور مستقیم روی کیفیت، امنیت و انعطاف‌پذیری VPS تأثیر می‌گذارد. در ادامه محبوب‌ترین مدل‌های مجازی‌سازی VPS را بررسی می‌کنیم:

سرور مجازی KVM

ایزوله‌سازی کامل، امکان نصب هر نوع سیستم‌عامل (نه فقط لینوکس) و کنترل کامل روی منابع سخت‌افزاری، باعث می‌شود برای کاربران حرفه‌ای و پروژه‌های سنگین بهترین انتخاب باشد.

سرور مجازی OpenVZ

VPS OpenVZ معمولا ارزان‌تر است و بهره‌وری بهتری از منابع سرور دارد. اما چون از کرنل اشتراکی استفاده می‌کند، قابلیت نصب هر سیستم‌عاملی را نداری و سطح کنترل کمتری خواهید داشت. این گزینه برای سایت‌ها یا اپ‌هایی با نیاز منابع پایین مناسب است.

سرور مجازی VMware

اگر دنبال امکانات حرفه‌ای مثل snapshot، live migration، یا پایداری سطح Enterprise هستید، VMware بهترین انتخاب است. برای کسب‌وکارها و سازمان‌هایی که نمی‌خواهند هیچ ریسکی در عملکرد و امنیت سرور داشته باشند، این گزینه ایده‌آل خواهد بود.

انواع VPS بر اساس موقعیت جغرافیایی

لوکیشن یا موقعیت جغرافیایی سرور، روی سرعت اتصال، امنیت اطلاعات، دسترسی به سرویس‌ها و حتی مسائل قانونی تأثیر می‌گذارد.

سرور مجازی ایران

اگر سایتتان فارسی است و مخاطبانتان داخل ایران هستند، VPS ایران به دلیل تاخیر پایین (ping کمتر) سرعت بارگذاری بهتری ارائه می‌دهد. همچنین دسترسی از سمت کاربران داخل کشور راحت‌تر خواهد بود. البته دسترسی به بعضی سرویس‌های بین‌المللی با آی‌پی ایران محدود است.

VPS خارج (اروپا، آمریکا، آسیا)

برای فعالیت‌های بین‌المللی مثل ترید، اتصال به APIهای خارجی یا اجرای پروژه‌هایی که نیاز به آی‌پی خارجی دارند، گزینه ایده‌آل محسوب می‌شود. همچنین به دلیل قرار داشتن در دیتاسنترهای معتبر جهانی، معمولا کیفیت شبکه و امنیت بالاتری را ارايه می‌دهند.

انواع سرور مجازی براساس نوع مدیریت

پیش از خرید سرور مجازی نیاز است مشخص کنید مدیریت سرور با چه کسی است؟ خودتان و تیم فنی برعهده می‌گیرید یا قصد دارید به تیم پشتیبانی میزبانی سرور مجازی بسپارید؟

VPS مدیریت‌شده (Managed VPS)

در VPS مدیریت‌شده، تیم فنی شرکت هاستینگ همه‌چیز را هندل می‌کند. از راه‌اندازی گرفته تا رفع باگ و مانیتورینگ دائمی. این نوع سرور مجازی مناسب کسب‌وکارهایی است که تخصص فنی نداشته یا وقت کافی برای انجام اقدامات فنی روی سرور ندارند.

VPS مدیریت‌نشده (Unmanaged VPS)

اگر می‌خواهید کنترل کامل سرور مجازی دست خودتان باشد، این گزینه به شما آزادی کامل خواهد داد. از نصب سیستم عامل تا کانفیگ تنظیمات مختلف و امنیت سرور مجازی همه چیز دست خودتان را می‌بوسد.

فرق vpn و vps چیست؟

تفاوت VPS و VPN باتوجه به تشابه اسمی که شبیه به بجنورد و بروجرد دارد، ممکن است شما را نیز به اشتباه بیندازد. VPN مثل یک تونل امن است که اطلاعات را از نقطه A به نقطه B می‌برد، طوری که هیچ‌کس نخواهد فهمید اطلاعات چیست و کجا می‌رود. VPS اما مثل اجاره‌ کردن یک اتاق اختصاصی در یک برج لوکس است. می‌بینید؟ این دو کلا دو دنیای متفاوت دارند. برای درک بهتر به جدول زیر نگاه کنید.

ویژگی‌ها

VPS (سرور مجازی)

VPN (شبکه خصوصی مجازی)

تعریف

بخشی از یک سرور اختصاصی با منابع مستقل برای اجرای نرم‌افزار

اتصال رمزنگاری‌شده برای مخفی کردن IP و محافظت از داده‌ها

هدف اصلی

اجرای سایت، اپلیکیشن، نرم‌افزار و میزبانی داده

حفظ حریم خصوصی، تغییر IP، دسترسی به سایت‌های مسدودشده

دسترسی

دسترسی کامل (Root) به سیستم‌عامل و نصب برنامه‌ها

فقط برای رمزگذاری ترافیک اینترنت، بدون دسترسی به سیستم‌عامل

سیستم‌عامل قابل انتخاب

بله (ویندوز، لینوکس و غیره)

خیر، به سیستم عامل شما کاری ندارد

میزبانی سایت

بله

خیر

منظور از سرور مجازی رایگان چیست؟

سرور مجازی رایگان (Free VPS)، در واقع یک نسخه سبک و محدود از سرور مجازی است که بعضی ارائه‌دهنده‌ها برای مدت کوتاه یا با امکانات محدود، به صورت رایگان در اختیار کاربران می‌گذارند. این نوع سرورها معمولاً برای مواردی مثل:

  • تست و بررسی اولیه خدمات
  • یادگیری و تمرین در محیط واقعی
  • اجرای پروژه‌های کوچک و سبک

مناسب هستند. سرور مجازی رایگان خارجی یا داخلی درواقع نوعی حقه مارکتینگی است که عملا با پهنای باند کم، منابع پردازشی ضعیف، قطعی‌های مکرر یا نبود پشتیبانی حرفه‌ای همراه بوده و شما را سرانجام به سمت خرید سرور مجازی می‌کشاند.

ایران‌ هاست؛ انتخابی دقیق برای زیرساختی پایدار

در مسیر توسعه هر پروژه آنلاین، کیفیت زیرساخت مهم‌ترین عامل ماندگاری و رشد است. سروری که سرعت بارگذاری سایت را تضمن و امنیت اطلاعات را حفظ کند و در لحظات بحرانی، تیمی پاسخ‌گو پشت آن باشد، یک الزام حرفه‌ای‌ست.

ایران‌ هاست با بیش از دو دهه تجربه در ارائه‌ خدمات میزبانی، سرورهای مجازی و اختصاصی، امروز به یکی از بازیگران اصلی صنعت میزبانی وب در ایران تبدیل شده است. بهره‌گیری از سخت‌افزارهای به‌روز، شبکه‌ای پایدار و تیم پشتیبانی فنی واقعی ایران‌ هاست را به انتخابی مطمئن برای توسعه‌دهندگان، شرکت‌ها، فروشگاه‌های آنلاین و سازمان‌های مختلف تبدیل کرده است. برای مشاهده پلن‌ها و خرید سرور مجازی متناسب با نیاز فنی و بودجه پروژه‌تان، کافی‌ست از وب‌سایت ایران‌ هاست به آدرس iranhost.com دیدن کنید.